İstanbul Amatör Tiyatro Günleri Açılış Kokteyli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber-İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’nin açılış kokteyli 6 Mayıs Cuma akşamı yüze yakın davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. 1985 yılından bu yana çeşitli dönemlerde şenliğe tanklık etmiş katılımcıların bir araya geldiği gecenin onur konukları Ayla Algan ve Yılmaz Onay’dı.  Ayla Algan’ın sanat hayatını ve amatör tiyatronun sanat hayatındaki yerini yaklaşık 20 dakikaya sığdırarak esprili bir dille anlattığı konuşmasının ardından sözü Yılmaz Onay aldı.  Onay, Türkiye’de tiyatro alanının yeniden gerçekçiliğe sarılmaya ihtiyacı olduğunu ve Türkiye tiyatrosunda bunu başarabilecek tek adresin amatör tiyatrolar olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarından sonra İATG’nin ilk yıllarına kurucu ya da katılımcı düzeyinde tanıklık etmiş tiyatrocuların deneyimlerini anlattıkları bölüme geçildi ve Aykut Altın, Hakan Gürel, Cüneyt Uzunlar ve Sabahattin Mutluer konuşmacı olarak yer aldılar.  Bu bölümde temel olarak İATG’nin kurulduğu dönemde amatör tiyatro açısından nasıl bir anlam ifade ettiği üzerine konuşuldu. İATG’nin, 80 darbesi sonrası Türkiye’de oluşan baskı ortamının neden olduğu ataleti üzerinden daha kısa sürede atan Boğaziçi Üniversitesi’nde sadece üniversite tiyatroları açısından değil aynı zamanda amatör tiyatrolar açısından da bir platform olması hedefiyle örgütlendiği ve bu nedenle de daha kapsayıcı bir isim olan İstanbul Amatör Tiyatro Günleri isminin tercih edildiği belirtildi. İlk olarak düzenlendiği 1985 yılı üzerinden henüz iki yıl geçmişken 1987 senesinde yapılan şenliğin nitelik ve nicelik açısından ciddi bir sıçrama yaşadığı, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birçok amatör topluluğun kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir platform haline geldiği özellikle vurgulandı.  Konuşmacılardan Hakan Gürel ise 1980’lerin sonunda kapsamlı ve çok boyutlu bir şenlik haline gelen İATG’nin neredeyse profesyonel organizatörler düzeyinde çalışan “şenlik profesyonelleri” tarafından örgütlendiğini fakat bu durumun şenlik organizatörlerinin tiyatral alandan uzaklaşmasına neden olduğunu ve bu nedenle 80’lerin sonunda BÜO tarafından iptal edildiğini belirtti.

İkinci oturumda ise İATG’nin iptal edilmesinden sonra, öncelikle Amatör Tiyatrolar Çevresi ve daha sonra İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu kapsamında kolektif bir anlayışla yeniden organize edildiği süreç üzerine konuşmalar yapıldı.  Bu bölümde konuşmacılar Fırat Güllü, Sultan Kaleli ve Bilal Akar’dı. Fırat Güllü; İATG’nin alternatif tiyatro örgütlenmesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesinden sonra, çok çeşitli kesimlere hitap eden bir şenlik halini aldığını, üniversite tiyatrolarından, çalışan tiyatrolarına, cemaat tiyatrolarından mahalle tiyatrolarına varana kadar geniş bir ağ içerisinde örgütlenmeye başladığını aktardı.  Sultan Kaleli ise genç bir amatör tiyatrocu olarak, alternatif bir tiyatro festivalinin kendi tiyatral bakışı üzerinde yarattığı olumlu etkiden bahsetti. Son olarak da Bilal Akar üniversite düzeyinde tiyatro ile uğraşan genç tiyatrocular için 26 yıldır devam eden bir şenliğin bir parçası haline gelmenin çok önemli olduğunu ve  İATG’nin genç kuşaklara aktarılabilmesi özelliğinin onu diğer festivallerden ayıran en önemli özellik olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından yeniden kokteyl bölümüne geçildi ve İATG’nin farklı zamanlarına farklı şekillerde tanıklık etmiş onlarca kişinin sohbetiyle gece son buldu.

Volkan Mantu/ Mimesis

Paylaş.

Yanıtla