“Şamanlardan Antik Yunan’a Ritüellerde Müzik, Dans ve Maske” -Sunum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şaman dini törenlerinde müzik sanatının yoğun ve işlevsel olarak kullanımı, kendinden sonraki diğer kültür ve inanış biçimlerini etkilemiştir. Muharrem törenleri, Kuzey Afrika’da halk hekimliği olan Zâr uygulaması, Alevi Bektaşi törenleri ve Mevlevi sema töreni müzik örnekleriyle sunumda yer alacaktır.

Son bölüm Anadolu’da seyirlik köy oyunlarında, saya gezme, oyun çıkartma uygulamaları, Yunan kültüründeki Dianisos ve Apokria törenlerinde doğum, ölüm, bolluk bereket, hıdrellez, yağmur duası uygulamaları yine müzik ve slayt örnekleriyle anlatılacaktır.

CEMAL ÜNLÜ

1949’da Üsküdar’da doğdu. İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır. Gençlik yıllarından başlayarak oyuncu, yönetmen ve yazar olarak çocuk tiyatrosu ve çocuk edebiyatı ile ilgilendi. “Tohum Düştü Toprağa” isimli kitabı 1981’de Can Yayınları tarafından yayımlandı. Geleneksel gölge oyunu Karagöz’le ilgilendi. Karagöz CD’leri hazırladı, Türk gölge oyunu üzerine makaleler yazdı. Hazırlayıp sunduğu, “Karagöz’ün Salıncak Sefası” gösterisi 2002-2003, “Çifte Hamamlar” isimli Karagöz oyunu ise 2003-2004 döneminde AKM Oda Tiyatrosu’nda sergilendi. “Kaçsam Bırakıp” adıyla yazdığı belgesel-müzikli oyununu; 2003-2004 tiyatro döneminde Konya Devlet Tiyatrosu’nda, “Kuzguncuk Türküsü”nü 2009-2010 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda yönetti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde ve bazı özel okullarda “Metinlerle Türk Tiyatrosu Tarihi”, “Dünya Tiyatro Tarihi” dersleri verdi. Geleneksel tiyatro, Karagöz Musikisi, Ritüller ve Müzik”, “Koro İcraları”, Tango, “Kanto” vb. başlıklarla sayısız dinleti ve seminer gerçekleştirdi.

Türk kayıt tarihine ilişkin olarak makaleler, ansiklopedi maddeleri yazdı. Dinleti, konferans ve seminer aracılığı ile Türk kayıt tarihini tanıttı. Bugüne kadar  pek çok albüm hazırladı. Eski kayıtlardan yapılan albümlerden bazıları şunlardır… “Gazeller 1-2 ve 3”, “Seyyan Hanım”, “Kantolar”, “Hafız Kemal”, Hafız Burhan, “Kendi Sesinden Sadettin Kaynak”, “İstanbul Laternası”, “Osmanlı Marşları”.

Açık Radyo’da hazırladığı “Sadanüvis” isimli program ile 2004 yılında Gazeteciler Cemiyeti Radyo Başarı ödülünü aldı. Yine aynı yıl Pan yayınları tarafından yayınlanan ve Türk kayıt tarihini konu eden “Git Zaman Gel Zaman” kitabına 2005 yılında, merkezi Amerika’da bulunan ARSC’nin “Dünya Müziği Kaydı En Başarılı Araştırma” ödülü verildi. Gençlik romanı “Rüzgâr Suya Yazmıştı” 2009 yılında yayımlandı…


ETKİNLİK TARİHİ: 02 Mayıs 2011, Pazartesi // 19:00

ETKİNLİK MEKÂNI: Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği
Adres: Şehit Muhtar Cad. Bekar Sok. No:20 Kat:3 Daire:6 Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0212 293 19 94
GSM: 0537 4852302
e – mail: golader@gmail.com


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.