Direniş Sanatı Ankara’da Sokaktaydı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankara’da Devrimci ve/veya Sosyalist muhalif sanatçılar tarafından oluşturulan Direniştesanat kolektifi ‘Sanaat’ etkinliğiyle sokağa çıktı.

26 Haziran günü Ankara Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlik gerek biçimiyle gerekse hedefleriyle yeni bir soluk oldu. Ankara’nın en işlek meydanlarından biri olan Sakarya Caddesi üzerine halktan, emekten, ezilenlerden yana sanatın çadırını kuran sanatçılar saatler boyunca alanı emeğin sesine açtı.

Erken saatlerde Sakarya Meydanı’na bir örtü sererek zemini belirleyen onlarca sanatçı alanı ‘sanaaat’ etkinliğine hazırladılar. Tuvaller, Heykel yapmak için gerekli tezgahlar, müzik enstrümanları, kağıt-kalem, fotoğraf makineleriyle etkinliğe katılan sanatçılar önceden hiç bir hazırlık olmaksızın orada öyküsünü dinledikleri belediye temizlik işçisinin anlatımlarından yola çıkarak ürünler ortaya koydular.

Direniştesanat çağrısıyla gerçekleştirilen ‘Sanaat’ eylemi Temel Demirer’in açılış konuşmasıyla başladı. konuşmasından gerçekleştirilen eylemin önemine değinen Demirer; “Topşumcu sanatın bir dünü ve bu günü var, yarını sizler olacaksınız” dedi.

‘Sanaat’ eylemi daha önce duyurulduğu biçimiyle bir Belediye Temizlik İşçisinin anlatımlarıyla başladı. Söyleşi havasında geçen anlatım boyunca soru ve cevaplarla ayrıntılar almaya çalışan sanatçılar, işçi yaşamına dair her türlü anektodu dikkatle dinledi. Alınan notlar ve izleklerden yola çıkarak çalışmaya başlayan sanatçılar bir yandan söyleşi sürerken bir yandan çevrede toplanan halka muhalif sanata dair fikirlerini anlattılar.

Sanaat eylemi halkın yoğun katılımına sahne oldu. 3 saati aşkın bir süre yüzlerce Ankaralı genci-yaşlısıyla, kadını-erkeğiyle etkinliğe katılıp sergilenen eserleri seyretti, çalınan ezgileri ve söylenen şiirleri dinlediler.

Söyleşi sırasında ortaya çıkan izleklerden yola çıkan sanatçılar, hemen orada ortaya koydukları ürünleri hem diğer sanatçı arkadaşlarıyla hem de eylemi izleyen halkla paylaştılar. Eylemde ortaya konan üretimler bir kolektif çalışmayı da açığa koydu. Yazılan bir şiir, müzisyen arkadaşlar ‘söz’ olurken, yapılan bir resimden yola çıkan tiyatrocular bir oyun ortaya koydu.

‘Sanaat’ eylemi boyunca zor şartlara rağmen dayanışma içerisinde hünerlerini ortaya koyan sanatçılar, işçi yaşamına, emeğin dünyasına, sınıf çelişkilerine ve geleceğe dair umut sözlerini, seslerini, eserlerini alanda dostlarıyla paylaştı. Eylem boyunca yapılan konuşmalarda ortaya konan tavrın önemine vurgu yapılırken,  sanat emeğinin toplumsal emek ve özgürlük mücadelesiyle kurduğu bağlara dikkat çekildi.

Akşam saatlerine değin ortak çalışmayla ortaya konan ürünler halkla ve katılımcı sanatçılarla paylaşılırken, heykel, video ve fotoğraf gibi alanlarda ürün veren sanatçılar eylem boyunca biriktirdiklerini sözcükleri eserlerinin diline çevirmek için yola çıkmış oldu.

Okunan şiirler, müzik dinletisi ve doğaçlamalar ile süren “Sanaat” eylemi, el birliğiyle kurulan sanat tezgahlarının yine el birliğiyle toplanmasıyla sona erdi.  Sanaat eyleminin katılımcıları ve destekçileri hep bir ağızdan ‘Çav Bella’ şarkısını söyleyerek eylemi sona erdirdi.

Haber Fabrikası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.