Dokunmaya Geldiğim Diyarbakır’a Aşık Oldum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pandomim sanatçısı İlker Kılıçer, “Diyarbakır’ı eskiden bu yana hissediyor ve dokunmak istiyordum. Dokunmaya geldiğim şehre aşık oldum” diyor. Diyarbakır’dan sonra Kızıltepe’de Uğur Kaymaz’ın ailesini ziyaret edip onun için yazdığı şiirleri aileye teslim edeceğini söyleyen Kılıçer, tiyatro turunu Şırnak, Van ve Hakkari ile sürdürecek.

Yedi yıldır tiyatro oyunculuğunu yapan İzmirli İlker Kılıçer, 3 yıldır da kökü milattan önceki dönemlerden günümüze kadar gelen pandomim (sessiz tiyatro) ile uğraşıyor. İcra ettiği sanata kendi motiflerini de ekleyen Kılıçer, yalnızca el, kol ve mimiklerini değil, anlatmak istediği konuya ilişkin materyalleri de oyununda kullanıyor. Çocukları anlatmak için topaç, kayıpları anlatabilmek için ise yalnızca beyaz zemin bir fotoğraf kullanan Kılıçer, “Sanatı geriye götüren geleneksellikleri yok etmeye ve ete kemiğe bürünen sanat haline getirmeye çalışıyorum” diyor.

‘Tiyatro eğlence değil düşünme aracıdır’

Kılıçer, tiyatroya başladığından bu güne kadar, “Yaşamın içinde, yaşamı yansıtan ve yaşayan, ‘Sanat sanat içindir’ yaklaşımına karşıyım. Sanat halk içindir” diyerek, kendi sanat anlayışını özetliyor. Kılıçer, icrasında da, insanları eğlendirmekten yana bir niyetinin olmadığını şöyle ifade ediyor: “Yaşam bir eğlence değildir, somut, algıladığımız, zaman zaman da bizi yoruyor. Birçok noktayı düşündüğümde insanların eğlenceden ziyade düşünmeye ihtiyaçları var.”

Sanatıyla yaşam içindeki karşılaştığı birçok olumsuzluğu da eleştirmeye çalıştığını belirten Kılıçer, şöyle diyor: “‘Uygar’ adı verilen dünyaya karşı, modernizme, mevcut eğitim ve öğretim sistemine karşı duyduğum öfkeyi, en önemlisi de militarizme karşı eleştirilerimi böyle dile getiriyorum.”

‘Sokak bütün bir dünyadır’

Sokak tiyatrosuyla başlayan sanat yaşamını halen sokaklarda yürüttüğünü dile getiren Kılıçer, bugün kadar da herhangi bir tiyatro sahnesine çıkmayarak, sokağı sanatını ortaya koymak için sahne olarak kullandığını söylüyor. “Sokakta yaptığım sanatla bütün kesimlere ulaşabiliyorum. Bahçıvandan, çocuklara, memurlara, ‘bedenini parayla satan kadınlara’ varana kadar bütün kesimlere sesleniyorum” diyen Kılıçer, sokakta sanat yapmanın da zorlukları olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Sokağın tepkileri de, tebrikleri de aşırı olabiliyor. Sokaklar yalnızca iki binanın arası olan bir sokak değil, alabildiğine bütün dünyadır.”

‘Dokunmaya geldim aşık oldum’

Diyarbakır’da İHD’li ve kayıp yakınlarının ortak düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminde de “Kayıplar ve çocuklar” üzerine koreografisini kendisinin hazırladığı oyunu sergileyen Kılıçer, Diyarbakır’da bir süre kaldıktan sonra bölgedeki diğer illeri de ziyaret edeceğinin altını çiziyor. “Diyarbakır’ı eskiden bu yana hissediyor ve dokunmak istiyordum. Dokunmaya geldiğim şehre aşık oldum” diyerek Diyarbakır’a duyduğu hayranlığı ifade eden Kılıçer, “Diyarbakır, içerisinde kendimi nadir özgür hissettiğim şehirlerden biri oldu” diyor.

Ceylan Önkol’un yaşamını yitirdiği köyü ziyaret etmek istediğini söyleyen Kılıçer, “Askeri operasyonlar nedeniyle gidemeyeceğim söylendi. Ancak başka bir sefere tekrar gelip ailesini de ziyaret edeceğim” diyor.

Uğur Kaymaz için şiirler yazdı

Kılıçer, Diyarbakır ziyaretinin ardından ise Mardin’in Kızıltepe (Qoser) ilçesinde 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz’ın mezarını da ziyaret edecek. Uğur Kaymaz’a yazdığı şiirleri Kaymaz Ailesi’ne vereceğini belirten Kılıçer, “Kürdistanlı çocuklarla buluştuğum için çok heyecanlıyım. Kızıltepe’de çocuklarla birlikte çocuk oyunları sergilemek istiyorum” şeklinde konuşuyor. Genç sanatçı, Mardin’in ardından, Şırnak, Van ve Hakkâri’yi de ziyaret ederek sokak gösterileri yapacağını belirtiyor.

Jiyan

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.