Dansçı ve Koreograf İsmael İvo Vefat Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ 9. İstabul Tiyatro Festivali’nin açılış oyunu Othello ile İstanbul’da seyirci karşısına çıkan dansçı ve koreograf İsmael İvo vefat etti. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören İsmael İvo 66 yaşında doğum yeri Sao Paulo’da 8 Nisan’da Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Brezilyalı dansçı, dans serüvenine Sao Paulo’da Teatro de Dança Galpão ile başladı. Daha sonra Viyana’ya davet edilen İvo burada deneysel dans çalışmalarına katıldı. San Paulo’ya döndükten sonra 1983’te Alvin Ailey Dance’a davet edildi. Daha sonra Avrupaya taşınan İvo burada yirmi yıldan fazla çağdaş dans ve tiyatro ustalarıyla çalıştı: Johann Kresnik, George Tabori, Heiner Müller, Usiho Amagatsu, Mina Yoo, Yoshi Oida, Koffi Koko, Marcia Haydée.

1984’de Karl Regensburg ile Avrupanın en büyük dans festivali olacak ImPulsTanz’ı kurdu. 1996-2005 arası Weimar’daki Alman Ulusal Tiyatrosunun Danstiyatrosu kısmını yönetti. 2005-2012 arası Berlin Bienalinin Dans bölümünün sorumlusuydu. 2009’da eğitim amaçlı olarak İtalya’da “Contemporary Dance Research Center ARSENALE DELLA DANZA”  isimli Çağdaş Dans araştırma Merkezi: Dansın Arsenali’ni kurdu. Aynı merkez daha sonra Viyana ve Sao Paulo’da “Biblioteca do Corpo” Beden Kitaplığı ismi ile devam etti. 2017’den sonra Sao Paulo Şehir Balesi’nin yönetmenliğini yaptı.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla