Bank’o: Bir İş Hikayesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ndeki tiyatro topluluklarından biri olan Yaşayan Tiyatro Bank’O: Bir İş Hikayesi adlı video çalışmalarıyla izleyenleri ile buluşuyor. 

Pandemi ile birlikte mecburi bir düzen haline gelen online çalışmalar, üniversitede amatör sanat ile uğraşan öğrencilerin de gündemine girmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü, İTÜ Taşkışla Sahnesi ve Pamukkale Üniversitesi Hayal Perdesi Oyuncuları’nın yapmış olduğu üretimlerin ardından bu sene kampüslerinde uzun yıllardır faaliyet gösteren Yaşayan Tiyatro, altı bölümlük bir video serisi yayınlamaya başladı. İlk bölümü 27 Haziran’da yayınlanan video serisinin dört bölümü izleyicilerle buluştu. Bölümlere ulaşmak ve diğer bölümlerden haberdar olmak için Yaşayan Tiyatro’nun YouTube kanalını takip edebilirsiniz.  

Online platformlardaki çalışmalarına Kasım 2020’de başlayan ve kendi metinlerini oluşturmaya karar veren Yaşayan Tiyatro, Bank’O: Bir İş Hikayesi’nde mockumentary türünün özelliklerinden faydalanıyor. Tiyatroya dair deneyimlerini kamera karşısındaki performanslarla yeniden şekillendirdiklerini ve dolayısıyla bu video serisini nitelemek için zorlandıklarını belirterek, şimdilik bu ürüne tiyatro sanatından beslenen video performans çalışması* denebileceğini söylüyorlar.

Bank’O: Bir İş Hikayesi’nin içeriği kısaca şu şekilde:

Bank’O: Bir İş Hikayesi’nde, bir belgesel ekibi Koronavirüs’ten etkilenen iş sektörlerini ele almaktadır ve online/evden çalışma düzenine geçen bir banka şubesinde yaşananlar ‘belgelenmektedir’. Bankanın yenilikçi müdürü, teknolojinin de imkânlarından faydalanarak, yeni bir çalışma modeli geliştirmiştir. Bu modelde çalışanlar, mesailerini kamera karşısında tamamlamakta ve tüm molalar, egzersizler vs. belli bir plana göre gerçekleşmektedir. Şube müdürü belgesel ekibine ilk röportajını verirken bölge müdüründen işten birini çıkarması gerektiğini bildiren bir telefon alır. Şube müdürü bir süre işten kimi ve nasıl çıkaracağına birtakım kaygılar dolayısıyla karar veremez. En sonunda en ‘adil’ ve ‘meşru’ yöntemi bulur.

*Açıkdeniz, B. (2020, Mayıs 1). Yeni Dijital Sanat Dünyamız. Mimesis: https://www.mimesis-dergi.org/2020/05/yeni-dijital-sanat-dunyamiz/ adresinden alındı.

Paylaş.

Yanıtla