“Neşe”nin Ardından Pippo Delbono’ya Onur Ödülü Takdim Edildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü, 4 Kasım Perşembe akşamı sergilenen Neşe’nin ardından İtalyan yönetmen ve oyuncu Pippo Delbono’ya, festival direktörü Leman Yılmaz tarafından takdim edildi. Ödül töreninin ardından Pippo Delbono ile bir soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

İlk kez 2018 yılında sergilenen “Neşe”de, 22 yıl boyunca Delbono’nun oyunlarında ve hayatında önemli bir yere sahip olan Bobo da oyuncu olarak yer alıyormuş. Bobo’nun 2019’da ölümünün ardından oyun, Delbono’nun ifadesiyle “tekrar doğmuş”. Sahnede göremesek de Bobo’nun varlığı oyun boyunca hissettiriliyor, oyun hem Bobo’ya bir ağıt hem Bobo’nun varlığını kutlama niteliği taşıyor. Kumpanyada yer alan oyuncular, klasik anlamda tiyatro eğitimi almış oyuncular değil. Delbono, kumpanyasını yıllar içinde, dışlanmış kesimlerden yan yana geldiği insanlarla oluşturmuş. Oyunda seyircilere oyuncularının hikayelerini de aktarıyor. Kendine özgü bir tiyatro dünyasına sahip Pippo Delbono’nun, sirk estetiğiyle birlikte dans, müzik ve tiyatronun iç içe geçtiği bu oyununda oyuncular, duyguların en uç noktalarını; ıstırap, mutluluk, acı, heves ve sonsuz neşe arayışını sahneye taşıyor. Gösterinin ikinci temsili 5 Kasım Cuma saat 20.00’de Zorlu PSM’de izlenebilir.

Pippo Delbono hakkında

İtalyan yazar, oyuncu ve yönetmen Pippo Delbono geleneksel tiyatro eğitiminin ardından 80’lerin başında Compagnia Pippo Delbono’yu kurdu ve Il Tempo degli Assassini’den (1987) La Gioiaya / Neşe’ye (2018) kadar çalışmalarının çoğunu bu toplulukla yarattı. Sanatçı, oyun sahnelemekten ziyade yıllar içinde sayıları artan bir oyuncu grubuyla tasarlanan, bütünlüklü yaratımlar gerçekleştirdi. Sosyal olarak dışlanmış insanlarla çalıştı. Aralarında kırk beş yıl boyunca Napoli yakınlarındaki Aversa’da bir akıl hastanesinde tutulan ve yakın zamanda vefat eden sağır ve dilsiz Bobò’nun da bulunduğu bu oyunculardan bazıları toplulukla çalışmayı sürdürdü ve hala bu deneyimin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla