Sanatta Hak İhlalleri / Şubat 2023

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Sanat Meclisi’nin hazırladığı, Şubat ayında gerçekleşen hak ihlallerini içeren raporu okurlarımızla paylaşıyoruz:]

Şubat ayının ilk haftasında on bir ilimizi yerle bir eden deprem sanat etkinliklerini de durdurdu. Buna rağmen sanata yasaklar vardı. İşte Şubat 2023’de sanat alanının başına gelenler:

  • Televizyon programcısı Metin Uca’nın Osmaniye’deki gösterisi İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından iptal edildi. Metin Uca İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılmıştı. Uca’nın Edremit Sulh Ceza Hâkimliğince açılan bir dava kapsamında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme“; suçlamasıyla arandığı belirtilmişti.
  • Şarkıcı Melek Mosso hakkında, Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunmak ve intihara sürüklemekten 10 yıl hapis cezası alan eski uzman çavuş Musa Orhan’a sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı, 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi. Mosso, oyuncu Ezgi Mola’nın, Musa Orhan’a “tecavüzcü şerefsiz” diyerek hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mahkûm edilmesine sosyal medya hesabından tepki göstermişti. “Ezgi Mola yalnız değildir” etiketiyle paylaşım yapan Mosso, “Tecavüzcüleri koruyan bu sisteme yazıklar olsun” yazdı. Ankara Başsavcılığı, daha önce de Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah ve Hazal Kaya hakkında Musa Orhan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle dava açmıştı.
  • Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Osmaniye’de Psiko-sosyal destek için kurulan dayanışma ekibinde bulunan yürütme kurulu üyesi Aytaç Topuz ve arkadaşlarının gözaltına alındığını duyurdu. Yoğun tepkiler üzerine haksız yere gözaltına alınan grup daha sonra serbest bırakıldı.
  • Türkiye’de Nöroloji alanında önemli çalışmalara imza atmış olan ve aynı zamanda 50 yılı aşkındır Kur’an araştırmacılığı yapan Prof. Dr. Gazi Özdemir’in Şira Yayınları’ndan çıkan ve yaklaşık 12 yıldır piyasada olan “Son Davet Kur’an” isimli kitabına basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine ve kitapların toplatılmasına karar verildi. Mahkeme Diyanet’in imha talebine kararında yer vermedi.

Kültür, edebiyat ve sanat alanı her durumda yasak ve engellemeden nasibini alıyor. Yasaklardan en trajiği ise İstanbul’da metrolarda yapılan bir anons “metroda dilencilik, seyyar satıcılık ve müzik yasak!”

Paylaş.

Yanıtla