Şehir Tiyatroları’nın Yeni Sahnesi Beylikdüzü’nde Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yeni sahnesi “Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi” törenle açıldı.

Usta oyuncu Rasim Öztekin’in adını taşıyan sahne, 6 Ekim 2023 Cuma günü 15.00’te düzenlenen bir törenle Beylikdüzü seyircisinin kullanımına sunuldu.

Açılış törenine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, Müdür Yardımcısı Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Can Başak, Emrah Özertem, Tankut Yıldız’ın yanı sıra sanatçılar Özge Özder, Bennu Yıldırımlar, Uğurtan Atakan, Zihni Göktay, Yıldıray Şahinler, Gül Akelli, Sevil Akı, Ersin Umulu, Mehmet Bulduk, Abdullah Topal, Aslı Aybars, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Karakaya, Ceylan Çete, Çağrı Büyüksayar, Damla Cangül Yiğit, Hakan Gümüş, Hüseyin Emre Şen, İrem Erkaya, Neslihan Ayşe Öztürk, Oğuzhan Oğuz katıldı.

Sanatçı Rasim Öztekin’in eşi Esra Kazancıbaşı Öztekin açılış töreninde yaptığı konuşmasında “Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na öncelikle Rasim’in söyleyemediği bir şeyi söylemek istiyorum. Ve benim onun eşi olarak gönlümden gelen bir şeyi söylemek istiyorum. Sadece Türkiye’nin geleneksel Türk tiyatrosuna yıllarını veren bir ustasının değil, eşim olarak söyleyeceğim. Türkiye’deki adam gibi adamlardan birinin eşiydim.

Öyle bir adam gibi adamdı ki Rasim; kalp hastalığı kavuk aldıktan sonra daha ilerledi. Ritim bozukluğu çıkınca, ‘Ben bu kavuğu taşımak istemiyorum. Çünkü tiyatro yapamıyorum. Hiçbiri anlamı yok. Devredeceğim’ dedi. Pandemi geldi. Bir türlü devredemiyor. Uykuları kaçıyor. Türkiye’de yıllardır koltuğunu işgal eden, gençlere yer açmayan siyasi parti liderlerine, spor kulübü başkanlarına ve dernek başkanlarına karşın, Rasim, istese kavuğu taşıyabilirdi. Devretmek istedi.

O, uykusuz geçen gecelerde ve pandemide, Sayın Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un geleneksel Türk Tiyatrosu’na, İstanbul’un kavuğuna, kavuğun devir teslim törenine sahip çıktı. Rasim, ‘Hayallerimin ötesinde bir kavuk devir teslim töreni oldu’ dedi. Şu an size onun söyleyemediği teşekkürü burada herkesin huzurunda ben etmek istiyorum. Keşke yaşasaydı, o size söyleyebilseydi” dedi.

306 kişilik koltuk kapasitesine sahip olan Şehir Tiyatroları Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi, 17.000 m² alan üzerine kurulu Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi içinde yer alıyor.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Çandarlı Sokak, Atatürk Blv. No:28, 34520 Beylikdüzü

Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi Ekim Programı

OSCAR
Christian Jacqueline’e aşıktır, Colette ise Oscar’a. Christian uzun süredir sevdiği kızı Mösyö Bernard’dan isteme niyetindedir. Colette ise babası Mösyö Bernard’a söylediği yalanla sevgilisi ile evlenme planları yapmaktadır. Ancak ne Christian doğru kızı ister ne de Colette doğru adamla evlenmek üzeredir. Birkaç dakikada sarpa saran olaylar hiç de kolay çözülecek gibi gözükmemektedir.
Claude Magnier’in yazdığı, Asude Zeybekoğlu’nun çevirdiği, Ersin Umulu’nun yönettiği oyunda Abdullah Topal, Aslı Aybars, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Karakaya, Ceylan Çete, Çağrı Büyüksayar, Damla Cangül Yiğit, Hakan Gümüş, Hüseyin Emre Şen, İrem Erkaya, Neslihan Ayşe Öztürk, Oğuzhan Oğuz rol alıyor. Oyun, 7 Ekim 2023 tarihinde Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

SEN İSTANBUL’DAN DAHA GÜZELSİN
Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikâyesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikâyesini…
“Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekânın birliğine hikâyenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikâyeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikâye de tekleşiyor ve ‘kadın’ın hikâyesine dönüşüyor…
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyunda Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor. Oyun, 21 Ekim 2023 tarihinde Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

GİDİŞ DÖNÜŞ MOSKOVA (RETRO)
Eşinin ölümünden sonra Moskova’da kızı ve damadının yanında yaşamaya başlayan Nikolai Mihayloviç Çmutin, sakin ve huzurlu bir yaşam sürmek umuduyla köyüne gitmek istemektedir. Babasının köyde tek başına yaşayamayacağını düşünen kızı Ludmilla ve bir türlü anlaşamadığı damadı Leonid ise onu evlendirme planları yapmaktadır. Leonid, Çmutin’in birini eş olarak seçmesini umut ederek üç yalnız kadını eve davet eder. Üç gelin adayının da aynı anda eve gelmesiyle planlar karışacaktır.
Alexander Galin’in yazdığı, Hale Kuntay’ın çevirdiği, Engin Gürmen’in yönettiği oyunda Aybar Taştekin, Ayşe Nurseli Tırışkan Akpınar, Esra Ülger, Hikmet Körmükçü, Mahperi Mertoğlu, Zihni Göktay rol alıyor. Oyun, 28 Ekim 2023 tarihinde Beylikdüzü Yakuplu Rasim Öztekin Sahnesi’nde.

Paylaş.

Yanıtla