‘Dans Duygusal Derinlikleri Keşfetmeyi Sağlar’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Şeyma Akcan’ın Evrensel’de yayımlanan söyleşisinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

İDOB Modern Dans Topluluğu (MDTistanbul) “Dans Adrenalin”i sahnelemeye devam ediyor. Dansçılardan Huri Murphy, “Dans, gündelik yaşamın dinamiklerini keşfetme ve paylaşma fırsatı sunar” diyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu bu sezon “Dans Adrenalin” isminde 5 farklı parçadan oluşan bir eserle seyirci karşısına çıktı. Kasım ve aralık ayı boyunca sahnede olacak eser 6 Kasım’da prömiyerini yaptı. Eserde Türkiye’den ve başka ülkelerden koreograflar çalıştı.

Parçaların ortaya çıkış süreçleri, dansçıların koreograflarla birlikte çalışma biçimi, yaratım ve deneyim süreci hakkında MDTistanbul Proje Yönetmeni Emre Karaca, Koreograf İhsan Rüstem, Koreograf ve Dansçı Ferhat Güneş, Repetitör ve Dansçı Huri Murphy, Repetitör ve Dansçı Seçil Yenigün sorularımızı yanıtladı.

Eserdeki parçalar birbirinden bağımsız olsa da seyirciye “doğa” temasında bir ortaklık duygusu geçiyor. Huri Murphy “Dans, gündelik yaşamın dinamiklerini ve duygusal derinliklerini keşfetme ve paylaşma fırsatı sunar” diyor.​​

‘DOĞA TEMASI ENERJİMİZLE ALAKALI’
Dans Adrenalin birbirinden bağımsız beş farklı parçadan oluşsa da “doğa” kavramı insan ile ilişkisi bakımından tekrarlanıyor gibi. Öncelikle bu beş farklı konu nasıl bir temada bir araya geldi, projenin yaratılma sürecinden bahsedebilir misiniz?

Emre Karaca: Dans Adrenalin süreci, MDTistanbul Kurucusu ve Eski Proje Yönetmenimiz Beyhan Murphy zamanında başladı. Gecenin ismini veren ve içeriğinin büyük bölümünü hazırlayan Beyhan Hoca’mızdır. Topluluğumuzun ürettiği eserlerde genelde seyircilerimiz doğayla ilgili bir bağlantı buluyorlar. Bunu topluluğumuzun enerjisiyle alakalı bir geri dönüş olarak düşünüyorum. Farkında olmadan gelişen ve doğaya tekrar yakın olmak ihtiyacıyla ilgili bir durum bence. Seyircilerimizle bu noktada bir yakınlık kuruyoruz. Koreografların farklı deneyimlere sahip olması ve dünyanın farklı coğrafyalarından geliyor olmaları birbirinden bağımsız ve farklı beş parçanın bir tema altında toplanmasını sağladı diye düşünüyorum.

Ferhat Güneş: Her koreograf kendine ayrılmış zaman diliminde üretimlerini gerçekleştirdiler. Dolayısıyla koreografların ortak bir doğa/insan hissi etrafında konumlanması  içgüdüsel sürprizli bir hamle niteliğinde ve koreografilerin tamamına etkisinin olduğunun farkındayız. Genel “Adrenalin” teması çerçevesi ile kurduğumuz kendine has bağlantılarımız ise ortak bir atmosfer oluşmasını destekledi…

devamı için tıklayın: evrensel

Paylaş.

Yanıtla