Yasaklanan Kürtçe Tiyatronun Oyuncuları: Salon Olmazsa Sokaklarda Oynarız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ömer Akın’ın Evrensel’de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Yasaklanan “Qral û Travîs” tiyatro oyununun oyuncularından Deniz Özer, “Salonlar olmazsa sokaklarda oyunumuzu sahneleriz” dedi. Oyuncu Erdal Kaya ise, “Yasaklar bizi durduramaz” diye konuştu.

Kürtçe konser ve tiyatro oyunlarına dönük yasaklara her gün yenisi ekleniyor. En son Şano Ar’ın “Qral û Travis” oyununun sahnelenmesi engellendi. Oyun, İstanbul Şişli’de sahnelenmesine 1 saat kala kaymakamlık kararıyla gerekçe gösterilmeden engellendi. “Qral û Travis” oyunu daha önce de 11 Şubat’ta Antep’te, 17 Şubat’ta Ağrı’nın Patnos ilçelerinde engellenmişti.

YASAĞIN GEREKÇESİ

Tepki çeken yasak kararına dair konuşan “Qral û Travîs” oyunu oyuncularından Deniz Özer (Deno), yaşananları “faşizm” olarak nitelendirdi. İki ay içerisinde 3 defa oyunlarının yasaklandığına dikkati çeken Özer, “Sudan sebepler yaratıyorlar. Yasağa, oyun tekstinin verilmemesini gerekçe yapıyorlar. 400 oyun sahneledim, hiçbir yerde böyle bir şey istenilmedi. Bunlar sadece yasaklama için bahanedir. En son Şişli’de sahneleyeceğimiz oyuna bir saat kala oyunumuzu yasakladılar. Bu yasaklarla bizleri korkutup dilimizle herhangi bir şey üretmemizi engellemeye çalışıyorlar. Ancak her yerde anadilimizle tiyatromuzu sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Yasaklamalara karşı halkımız bizimle” diyen Özer, bu desteğin yasaklara en iyi cevap olduğunu vurguladı. Özer, “Yasaklamalara rağmen oyunlarımızı sahnelemeye devam edeceğiz. Salonları bizlere kapatsalar da tiyatromuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Salonlar olmazsa sokaklarda, caddelerde, evlerde oyunumuzu sahnelemeye devam edeceğiz. Yaşasın Kürt tiyatrosu” diye kaydetti.

Devamı için tıklayınız.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla