Kültür Bakanlığı'nda Tiyatro Restleşmesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

346400282300200150Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin’i görevden alırken, olayın perde arkasında “tiyatro taslağına” ilişkin restleşmenin yattığı ortaya çıktı. Sanat kurumlarının yeniden yapılandırılması ile DT’nin kapatılarak Türkiye Sanat Kurumu’nun kurulmasını öngören taslak hakkında bakan ve genel müdürü arasında yaşanan gerginlik, görevden alınmaya kadar uzandı. Bilgin, görevden alınması ile ilgili hukuki mücadele başlatacak.
Edinilen bilgiye göre; eski DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, kamuoyunda çokça tartışılan yasa taslağı ile ilgili iki defa Bakan Çelik’ten randevu talebinde bulundu.

Taslak konusunda başta tiyatrocular olmak üzere, sanatçıların ve DT’nin görüşünün alınmadığını belirten Bilgin, bu konuda Bakan Çelik’le bir araya gelmek istedi. Bakan Çelik’ten randevu talebine geri dönüş alamayan Bilgin, son aşamada sanatçılarla toplu bir basın açıklaması yapmayı planlıyordu. Ne var ki Bilgin’in randevu cevabı beklediği saatlerde, Bakan Çelik genel müdürün görevden alınmasına karar verdi. Önceki gün akşam saatlerinde Bakanlığa çağrılan Bilgin’e görevden alındığı bildirildi. Bilgin’in yerine genel müdürlük koltuğuna vekaleten DT eski Adana Müdürü Mustafa Kurt getirildi.

İPLERİ KOPARAN İLAN

Bakan Çelik’in daha önce istifa yazısını istemesine karşın dilekçesini vermeyen Bilgin’le arasının gergin olduğu iddia edilirken, taslak tartışmalarının yaşandığı süreçte DT’nin internete ve gazetelere verdiği ilanın ipleri koparan son nokta olduğu ifade ediliyor. DT ilanda “Sadece bu sezonda 430 bin kilometre yol kat ettik. 81 ilimize gittik. 149 farklı oyunla 6 bin 180 temsil verdik. Bize ülkemizin her köşesinde yoğun ilgi gösteren halkımıza teşekkür ederiz” deniliyordu. İlanın Bakanlık kaynaklarınca “tiyatro taslağına bir eleştiri” olarak yorumlandığı öne sürülmüştü.

Daha önce İstemihan Talay ve Atilla Koç’un Bakanlık dönemlerinde de görevden alınan fakat mahkeme kararıyla koltuğuna tekrar dönen Bilgin, Bakan Çelik’in bu kararına karşı da hukuk mücadelesi başlatmayı planlıyor. Bakanlık kulislerinde Bilgin’in tekrar dava açacağı ifade ediliyor.
Ayrıca Bilgin’in görevden alınmadan önce planladığı yasa taslağı ile ilgili sanatçılarla birlikte basın açıklaması yapması planlanıyor.

A Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.