2010 Şehir Tiyatrolarının Yılı Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2010 yılında sahnelediği oyunlarla Kocaelililere unutulmaz bir yıl yaşattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, oyunlarının yanı sıra bu yıl Türk tiyatrosuna adına da önemli bir hizmet gerçekleştirdi. 15.yüzyıl Osmanlı yapısı olan Gölcük Kazıklı Kervansaray yapılan düzenleme ile Şehir Tiyatroları`nın yeni sahnesi oldu. Tiyatro ayrıca yine bu yıl aldığı ödüller ve gerçekleştirdiği yurt dışı turneleriyle adından sıkça söz ettirdi.

2010`nun İlk Oyunu Çocuklar İçin Oldu

Şehir Tiyatroları, 2010 yılına yeni bir çocuk oyunuyla adım attı. Minik izleyiciler için hazırlanan “Mutluluk Gezegeni” büyük ilgi gördü. Ayrıca, çevre bilincini güçlendirmek amacıyla hazırlanan “Don Kişot Petmen`e karşı” adlı oyun çevre konusunda miniklere önemli mesajlar verilmesini sağladı.

İstekler Ön Planda Tutuldu
Bu yıl sezondaki oyunların yanı sıra seyirciden gelen istekler ön planda tutuldu. 2007 yılında sahnelenen “İki Efendinin Uşağı” adlı klasik oyun, yoğun istek üzerine yeniden sahneye kondu. Carlo Goldoni`nin İtalyan ve dünya tiyatrosuna kazandırdığı en ünlü klasik eserlerden biri olan “İki Efendinin Uşağı”nda Şehir Tiyatroları`nın oyuncuları adeta devleşti. Performanslarıyla büyük beğeni toplayan oyuncular oyun sonunda seyirci tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Gebze Tiyatro ile Bütünleşti

Şehir Tiyatroları yıllardır tiyatroya hasret kalan Gebze ilçesinde yine tiyatro keyfi yaşattı. Gebzeliler, 2010 yılında sezonun en güzel oyunlarını Osman Hamdi Bey Sahnesi`nde izleme fırsatı buldu. Gebze seyircisi, 2010 yılında bu sahnede “İkinin Biri”, “Resimli Osmanlı Tarihi”, “O Güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise” ve çocuk oyunları “Benim Güzel Pabuçlarım”, “Mutluluk Gezegeni” ile “Ay Işığında Şamata” adlı oyunları izledi.

Ödüller Birbirini İzledi

Sahnelenen oyunlar tiyatro dünyasının dikkatinden kaçmadı. Büyük bir başarı ile sahnelenen Haldun Taner`in “Ay Işığında Şamata” adlı oyunu, Mizah Üretenler Derneği tarafından “Yılın En İyi Mizah” oyunu seçildi. Oyun 10. Lions Tiyatro Ödüllerinde ise “En İyi Yönetmen” ödülüne layık görüldü. Lionslar bunun yanı sıra Şehir Tiyatroları`nın “İkinin Biri” adlı oyununa en iyi prodüksiyon, en iyi kadın ve en iyi erkek oyuncu ile en iyi genç yetenek dallarında dört ödül verdi.

Okuma Tiyatrosu Büyük İlgi Çekti
27 Mart Dünya Tiyatrolar haftası nedeniyle hazırlanan Okuma Tiyatrosu ise bu yıl ilk kez seyirci ile buluştu. Seyircilerin ortak edildiği Okuma Tiyatrosunda Antigone`dan Macbeth`e kadar birçok önemli eser okundu.

Kukla Atölyesi Yeniden Canlandı

Şehir Tiyatroları, bünyesinde yer alan Kukla Atölyesi`ni bu yıl yeniden canlandırdı. Genç oyuncular burada kendilerine öğretilen teknik çerçevesinde kuklalar yaptı. Üretilen kuklalar bu sezon Şehir Tiyatroları`nın oyunlarında kullanılmaya başlanacak.

Derviş ve Ölüm Balkanlara Barış Götürdü

2008 yılında ilk gösterimini yapan “Derviş ve Ölüm” adlı oyun ise bu yıl adeta Balkanları fethetti. Oyun 25 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Bosna-Hersek, Sırbistan ve Bulgaristan`ın eski Osmanlı sancakları olarak bilinen 9 ayrı kentinde perde açtı. Gittiği her yerde büyük beğeni ile izlenen “Derviş ve Ölüm” yıllarca savaşan Balkan ülkelerini barışta birleştirdi.

Ramazan Tır Tiyatrosu ile Şenlendi

Ramazan ayı ise Tır Tiyatrosu ile daha da şenlendi. Tır tiyatrosu her akşam iftarın ardından Gebze`den Kandıra`ya kadar tüm ilçeleri dolaşarak Ramazan eğlencelerine renk kattı.

Türk Tiyatrosuna Yeni Bir Sahne
Bu yıl, Türkiye`de tiyatroların en önemli sorunlarından biri olan sahne azlığı konusunda önemli bir adım atıldı. Şehir Tiyatroları`nın oyunları, yapılan anlaşma çerçevesinde Gölcük Kazıklı Kervansarayı içinde inşa edilen sahnede perde açmaya başladı. Böylece hem Türk Tiyatrosu hem de Kocaeli Şehir Tiyatroları yeni bir sahneye kavuşmuş oldu. 1 Ekim`deki sezon açılışı yine bu sahnede gerçekleştirildi. Ali Sürmeli`nin yönettiği “Resimli Osmanlı Tarihi” adlı oyun, ilk gösterimini büyük bir başarı ile bu sahnede yaptı. Böylece Şehir Tiyatroları SDKM Büyük Sahne, Oda Tiyatrosu ve Gebze Osman Hamdi Bey sahnelerinin yanı sıra dördüncü sahnesine kavuşmuş oldu.

Yine Önemli Yönetmenlerle Çalışıldı
Şehir Tiyatroları yeni sezon çalışmalarında geçen yıllarda olduğu gibi yine önemli yönetmenlerle çalıştı. “Resimli Osmanlı Tarihi” adlı oyunda Ali Sürmeli ile çalışan Şehir Tiyatroları, dünyanın en iyi 50 oyunu arasında gösterilen Peter Shaffer`ın “Küheylan” adlı oyununda ise Yunus Emre Bozdoğan ile bir araya geldi. Oyunun koreografisini yine alanında önemli bir isim olan Cihan Yöntem yaptı. 21 Ekim Perşembe günü SDKM`de ilk gösterimini yapan oyun başarı ile sahnelenirken tiyatro eleştirmenlerinden tam not aldı. Tiyatro 2010 yılında Resimli Osmanlı Tarihi ve Küheylan`ın yanı sıra, “İkinin Biri”, “Peynirli Yumurta”, “Rita” ve “Çatışmalar” adlı oyunları sahneledi.

Eğitime Destek Verdi
Tiyatro, misyonu gereği eğitime destek vermeyi ihmal etmedi. Şehir Tiyatroları, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Oyunculuk Bölümü öğrencilerine Konuşma Sanatı Tekniği dersleri veriyor. İki kurum arasında yapılan yazışma çerçevesinde, geleceğin sanatçıları Şehir Tiyatroları gibi önemli bir sanat kurumunda eğitim alma şansı yakalıyor. Tiyatro 2011 yılında da birbirinden güzel oyunlarını Kocaeli seyircisi için sahnelemeye devam edecek.

Bizimkocaeli

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.