Yeni Yılda 3 Yeni Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İçinde bulunduğumuz Ocak ayıyla beraber merakla beklenen üç yeni oyun perdelerini açıyor: “Annem Yokken Çok Güleriz”, “Cam” ve “Festen-Kutlama”.

ANNEM YOKKEN ÇOK GÜLERİZ
‘Hikayelerimiz olmadan var olabilir miyiz?’

2008’de kurulan tiyatrogerçek üç sezondur sahnelediği, çok sevilen “Van Gogh”tan sonra yeni yıla yeni oyunla giriyor. Bu kez bir kara komedi: Annem Yokken Çok Güleriz.

İrlandalı yazar Enda Walsh’ın dünyanın birçok yerinde sahnelenen oyunu The Walworth Farce’i Türkçe’ye Mehmet Ergen çevirdi. Yaşamın  köşeye sıkıştırdığı, hikayesini yitiren, dar gelirli bireylerin aile, baba-oğul ilişkileri ekseninde hareketli bir oyun bu.

İnsan, en güvenli yer olarak evini bilir. Ancak “Annem Yokken Çok Güleriz” bu korunaklı yuvanın, dış dünyaya kapanmış bu güvenli evin de en az dışarısı kadar riskler taşıdığını, farsın da bir adım ötesinde, ilginç bir biçimde sahneye taşıyor.

Bir de şöyle denklemleri var:

Annem Yokken Çok Güleriz = 1 baba + 2 oğul + 3 kadın + 2 erkek daha + 2 tabut + 1 tezgâhtar + 1 tavuk ve kokusu =  %3 gerçek + %4 sevgi + %47 yalan + %46 şiddet

Mehmet Birkiye’nin yönettiği “Annem Yokken Çok Güleriz”de Hakan Gerçek, Bülent Şakrak, İlker Ayrık ve Makbule Akbaş oynuyor. Prömiyer 6 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde. 11 Ocak ve 17 Şubat’ta da Kozyatağı Gazanfer Özcan Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

CAM
‘Tek kadın, iki son’

Televizyon ve sinemada oyuncu ve senaryo yazarı olarak başarılı işlere imza atan Levent Kazak ilk gözağrısına geri döndü. Bir tiyatro kurdu. Adı: Tiyatro GAGA. “Oyunculuk yapmak istediğim ya da oyun sahnelemek için değil, oyun yazmak için kurduğum bir tiyatro” diyor. İlk oyun “Cam” AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu işbirliğiyle sahneye taşınıyor.

“Cam” ilişkiler üzerine bir oyun. Entrika, kin, aşk ve ihtiras dolu. Kocasından boşanmak üzere olan bir resim öğretmeninin atölyesinde geçiyor. Seyirci, aynı şekilde başlayan bir hikayenin, anlık bir karar ve bir rüzgar esintisiyle nasıl iki farklı yöne akabileceğine tanık oluyor sahnede.

Farklı kurgusuyla da dikkat çeken “Cam”ın yönetmeni Laçin Ceylan. Sahnedeki isimlerse Dolunay Soysert, Mete Horozoğlu, Deniz Çakır, Bülent Alkış ve Selen Uçer.

Cam ilk kez 8 Ocak’ta Profilo Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak. 9 ve 23 Ocak’ta yine aynı sahnede.

15 Ocak’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

22 Ocak’ta  Kozyatağı Gazanfer Özcan Sahnesi

30 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi

31 Ocak’ta Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde.

FESTEN-KUTLAMA
Daha önce DotBilsarda ve DotMarsta projelerini gerçekleştiren DOT bu kez seyircisini Koleksiyon kampüsünde ağırlayacak. DotKoleksiyonda perdesini Festen-Kutlama oyunuyla açıyor.

Festen, Dogma 95’in ilk filmi. Thomas Vinterberg, Mogens Rukov ve Bo Hr. Hansen’in yazdığı ve  Thomas Vinterberg’in yönettiği 1998 yapımı Festen, Cannes Film Festivali jüri özel ödülü dahil birçok ödül aldı. 2004 yılında da Britanyalı oyun yazarı David Eldridge, film senaryosunu tiyatroya uyarladı.

Festen-Kutlama’da da bir aile var, bu kez daha geniş bir aile. “Annem Yokken Çok Güleriz” ile benzer şekilde bu oyunda da gelişen olaylar evin o kadar güvenli olmayabileceğini gösteriyor.

Ailenin birbirinden uzak yaşayan bireyleri, babanın 60.  doğum günü kutlaması için biraraya geliyor. Başka dostların da katıldığı kutlama yemeği ile birlikte ailenin yıllardır gizli kalmış sırları yavaş yavaş ortaya dökülüyor ve düzen bozulmaya başlıyor.

Murat Daltaban’ın yönettiği Festen-Kutlama’nın kalabalık bir oyuncu kadrosu var: Cemil Büyükdöğerli, Rıza Kocaoğlu, Pınar Töre, Su Olgaç, Mert Öner, Şebnem Bozoklu, İpek Bilgin, Köksal Engür, Berfu Öngören, Mehmet Esen, Enis Arıkan, Murat Daltaban, Umut Kurt, Seda Yıldız, İdil Arkut Malhan, Begüm Benian, Elvin Aydoğdu, Uygur Yiğit.

Festen-Kutlama’nın prömiyeri 22 Ocak’ta DotKoleksiyonda.

5-12 ve 26 Şubat’ta da yine aynı sahnede seyirciyle buluşacak.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.