Efeler’de Tiyatro ve Tuncer Candan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

Efeler Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Topluluğu, geçen yıldan bu yana Aydın Efeler ilçesinde faaliyetlerini sürdüren bir ekip. Topluluk bu yıl eğitmenleri Tuncer Candan’ın gözetiminde uygulamalı tiyatro kursu kapsamında “Naaş-ı Muhteremler” adlı iki perdelik komediyle Efelerli tiyatroseverlerle buluştu. Naaş-ı Muhteremler, Tayfun Türkili’nin birçok tiyatro ekibi tarafından sıklıkla tercih edilen oyunu.

Candan ve öğrencileri eğlence unsurunu başarıyla yansıtarak, seyircilerin dikkatini çekmeyi başardılar ve izleyenlere keyifli bir akşam yaşattılar. Amatör bir çalışma olmasından kaynaklı aksaklıklar olmadı değil, ancak tüm bunlara rağmen, öğrencilerin emekleri takdir edilmeyi hak ediyor. Dış çekimlerden oluşan-oyununkonusu ile ilgili- film seyircilerden tam not aldı. Oyunun başlama anında, başroldeki oyun kişilerinin, tiyatro binasına girmeleri ile sonlanan görüntünün, oyuncuların sahneye çıkmaları ile tamamlanması yaratıcı bir kurgu örneği olarak kendini gösterdi. Bu etkili film çalışmasını hazırlayanlardan birisinin, Tuncer Candan’ın eski öğrencisi, şimdi Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünde eğitimine devam eden Sergen İçözlü olmasının gurur verici bir olay olduğunu düşünüyorum. Candan özellikle lise çağındaki gençlerle yaptığı çalışmalarla, onların eğitim süreçlerini destekleyen ve yönlendiren bir kişi, Sergen gibi daha nice öğrenciye yol göstericilik yapan bir Eğitmen.

Tuncer Candan işini severek yapan, ciddiye alan bir tiyatro insanı. Halk Eğitim Merkezi dışında Gençlik Merkezi ve birçok okulda tiyatro ve drama eğitmenliğini sürdürüyor. Huzurevi ve Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi gibi yerlerde de sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atan Candan, tiyatro sanatını toplumun geniş kesimleri ile buluşturmayı misyon edinmiş değerli bir insan. Anadolu’nun aydınlanmasında böyle kişilerin rolünü düşündüğümüzde, onların yalnız bırakılmaması gerektiğine inanıyorum. Amatör tiyatro yapmanın tüm zorluklarını yaşayan, özellikle taşradaki böyle öncü kişilerin, kurumlar ve sanatseverler tarafından daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Efeler Halk Eğitim Merkezi idarecilerine de teşekkür ediyor, kültür ve sanata verdikleri katkıların artarak sürmesini temenni ediyorum.

Tiyatro Gazetesi’nin 73. Sayısında (Nisan) yayımlanmıştır.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla