Koreograf Jan Fabre Taciz Yargılamasında Suçlu Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çağdaş sanatın önemli isimlerinden Belçikalı sanatçı ve koreograf Jan Fabre, dansçılara yönelik cinsel taciz yargılamasında suçlu bulundu.

Beş kadına yönelik zorbalık ve şiddet nedeniyle 18 ay hapis cezasına çarptırılan Fabre’nin cezası ertelendi. Mahkeme Fabre’nin her bir kadına 1 euro’luk sembolik tazminat ödemesine de hükmetti. Üç yıllık soruşturmanın ardından cinsel taciz ve uygunsuz davranış suçlamalarıyla yargılanan sanatçı iddiaları reddetti. Mahkemede kadınları temsil eden An-Sofie Raes, “Bu karardan çok memnunuz. Bu aynı zamanda bu tür davranışlara izin verilip verilmediğini merak eden diğer mağdurlar için de bir kilometre taşıdır” dedi. Fabre’nin avukatlarından Manon Gutwirth ise “Sanatçı, her zaman karşılıklı olduğunu iddia ettiği bir Fransız öpücüğü ile ilgili saldırıdan suçlu bulundu” ifadesini kullandı. Sanatçı önümüzdeki beş yıl boyunca medeni haklarından da mahrum edildi. Karara göre Fabre’nin ülkede oy kullanma gibi faaliyetlerde bulunması engellendi. Flaman Kültür Bakanlığı da bazı sanatçıların taciz iddiaları üzerine 2018’de Fabre’nin dans topluluğu Troubleyn hakkında soruşturma başlatmıştı.

Türkiye’deki sanatseverlerin de yakından tanıdığı bir isim olan Jan Fabre’nin geçen yıl PİLEVNELİ’de “Saflık Dizlerinin Üstünde” adıyla bir sergisi açılmış, sanatçının 1978-1984 arasında tuttuğu günlükleri ise “Gece Günlüğü 1” ve “Gece Günlüğü 2” adıyla iki cilt olarak yayımlanmıştı.

Milliyet Sanat

Paylaş.

Yanıtla