Tiyatro, Performans, Dans… İstanbul Tiyatro Festivali’nden Bir Seçki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak festivalin küratörü Işıl Kasapoğlu.

Bu yıl küratörlük sistemine geçen İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) tarafından 26. İstanbul Tiyatro Festivali, Türkiye’den ve yurtdışından yeni oyunlardan yenilikçi performanslara; toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek.

Bu yıl programda Zülfü Livaneli (Duvar), Okan Bayülgen (Richard), Selçuk Yöntem (İlyada), Ali Poyrazoğlu (Habanera Makamı), Ferhan Şensoy (Şahları da Vururlar) gibi birçok yıldız ismin yapımları var.

Festivalde öne çıkan on yapımı derledik:

AÇILIŞ OYUNU: KİBARLIK BUDALASI REMIX

25 Ekim Salı 20.00 / Maximum UNIQ Hall
26 Ekim Çarşamba 20.00 / Maximum UNIQ Hall

“Bergen”, “Zenne”, “Çekmeceler” filmlerinin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay; Molière’in doğumunun 400. yılına özel, Fransalı yazarın en sevilen oyunlarından “Kibarlık Budalası”nın çağdaş bir uyarlamasını sahneye taşıyor. İkilinin yöneteceği ilk tiyatro oyunu olan “Kibarlık Budalası Remix”, Molière’in 17. yüzyıl Fransası’nda el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği eserini günümüze uyarlıyor.

AKRAM KHAN TOPLULUĞU: ORMAN KİTABI

28 Ekim Cuma 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Günümüzün önemli koreograf ve dansçılarından Akram Khan öncülüğünde kurulan Akram Khan Topluluğu, nisan ayında prömiyerini yapan koreografisi “Orman Kitabı” festivale konuk oluyor. Akram Khan, İngiltereli yazar Rudyard Kipling’in eserini iklim krizi temasıyla tekrar şekillendiriyor. Oyunda iklim mültecisi bir çocuk olarak karşımıza çıkan Mowgli, izleyicilere insan-doğa ilişkisini yeniden sorgulatıyor.

DUVAR

31 Ekim Pazartesi 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
1 Kasım Salı 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

“Bu İşte Bir Kadın Var” bölümünde Bilge Emin’in yönetmenliğinde prömiyerini yapacak olan “Duvar”, Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu. Apayrı coğrafyalardan dört insanı bir otel odasında buluşturan eser izleyiciye, iç içe geçen benzer hikayeler eşliğinde hayatın sürekliliğini hatırlatıyor.

JULIET VE ROMEO

3 Kasım Perşembe 20.00 / Maximum UNIQ Hall
4 Kasım Cuma 20.00 / Maximum UNIQ Hall

Alışılmışın dışına çıkan eserleriyle tanınan Ben Duke, dans ve komedi dolu oyunu “Juliet ve Romeo” ile ilk kez festivalde. “Ya Romeo ve Juliet ölmeseydi?” sorusunu modern bir yaklaşımla cevaplayan Duke; Shakespeare’in belki de en ünlü karakterlerini 40’lı yaşlarına ulaşmış ve sorunlu bir evlilik yaşayan bir çift olarak, eğlenceli bir dille karşımıza çıkarıyor.

İLYADA

8 Kasım Salı 20.00 / Süreyya Operası
9 Kasım Çarşamba 20.00 / Süreyya Operası

Oyuncu ve yönetmen Selçuk Yöntem’in etkileyici sesi ve Fazıl Say’ın kendi bestelerinden özel olarak derlediği seçkiyi yorumlayan piyanist Ece Dağıstan Say eşliğinde; 26. İstanbul Tiyatro Festivali’ne özel hazırlanan, Alessandro Baricco’nun yeniden kaleme aldığı “İlyada” performansı, izleyicileri 1500 yıl önceye, Truva Savaşı’na doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Bu müzikli okumaya kum sanatçısı Veysel Çelikdemir de sahnede eşlik ediyor.

ŞAHLARI DA VURURLAR

11 Kasım Cuma 20.00 / Ses Tiyatrosu
12 Kasım Cumartesi 15.00 / Ses Tiyatrosu

Festivalde Ferhan Şensoy’un anısına sahnelenecek “Şahları da Vururlar” ile birlikte Ortaoyuncular ve tarihi Ses Tiyatrosu yeniden seyircisine kavuşuyor. 1980’lerin ilk yarısı boyunca aralıksız 586 kez sahnelenmiş bir tarih parodisi olan müzikli güldürü; Ferhan Şensoy’un kendine has üslubuyla 42 yıl sonra yeni bir kuşakla buluşuyor. Yönetmen koltuğunda ise bu kez Volkan Sarıöz var.

MEDEA’YA İNCE AYAR

13 Kasım Pazar 20.00 / Müze Gazhane Meydan Sahne
14 Kasım Pazartesi 20.00 / Müze Gazhane Meydan Sahne

Görsel sanatçılar Simon Wachsmuth ve Yasemin Nur ile yönetmen Emre Koyuncuoğlu’nun bir araya geldiği ve Yunan mitolojisindeki ünlü Medea efsanesinden ilhamla yazılan “Medea’ya İnce Ayar”; metin tiyatrosu, enstalasyon, interaktif tiyatro gibi kavramları aynı potada eritiyor.

PASOLINI: GİZLİ YANGINLAR

21 Kasım Pazartesi 20.00 / İş Kuleleri Salonu
22 Kasım Salı 20.00 / İş Kuleleri Salonu

İtalyalı yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin doğumunun 100. yılına saygı duruşunda bulunan koreograf Monica Casadei’nin yorumu “Gizli Yangınlar”, dünya prömiyerinden hemen sonra İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul’da. Sahip olduğu zengin kültürel birikimle 20. yüzyılın önemli isimleri arasında anılan Pasolini’ye adanmış bu gösteride, geçmişten günümüze insanlığın tutkulu ama çelişkilerle dolu hikâyesi canlandırılıyor.

RICHARD

17 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Sunucu, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Okan Bayülgen, Shakespeare’in ünlü trajedisinden esinle kaleme aldığı “Richard” ile yönetmen ve senaristliğin dışında kalabalık oyuncu kadrosu içerisinde de başrolde Richard karakteriyle izleyiciyle buluşuyor.

TİTANLAR

23 Kasım Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
24 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında gösterilen Euripides Laskaridis, “Titanlar” ile ilk kez Türkiye’ye konuk oluyor. “Titanlar”da Laskaridis, aklın henüz oluşmadığı metafizik bir âlemin kapılarını aralıyor.

Festival biletleri passo.com.tr adresinde satışta.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.