Kadınların Ahlarını Toplamaya Geliyorum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ebru Bilgiç’in Gazete Duvar‘da yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

“Ah’ları Topluyorum” oyunu, 26 Ocak’ta Kadıköy KarmaDrama sahnesinde izleyicilerle buluşacak. Nilüfer Akcan Tekin, tek kişilik oyunda toplumun her kesiminden kadının ah’larını topluyor.

Nar Sahne, tek kişilik kadın oyunuyla tiyatroseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 26 Ocak Cuma akşamı Kadıköy KarmaDrama sahnesinde prömiyer yapacak ‘Ah’ları Topluyorum’, oyunculuğuyla tanıdığımız Nilüfer Akcan Tekin’in ilk yazarlık denemesi.

BEN HEP AH’LARA ÇEKİLİYORUM

Oyunda, toplumumuzun her kesiminden kadının ah’larını topluyor oyuncu. “Mahalledeki Necla teyzenin, terzi Münevver’in, kuaförün, eve gelen gündelikçinin, senin, benim…” Provada yakaladığımız Nilüfer Akcan Tekin’e, oyunun nasıl ortaya çıktığını soruyoruz. Gülümseyerek anlatıyor Tekin: “Ben hep derdi olan şeylere çekiliyorum. Haklara ve adalet duygusunu hatırlatan temalara çok çekiliyorum. Kendimi bildim bileli bu hep böyleydi. Çocukken etrafımda kadınların çok oluşundan ve onların konuştuğu şeylere çok maruz kalışımdan mı bilmiyorum, kadın oyunu yapmaya daha yakın hissediyorum kendimi. Bu oyun, tiyatro yapmaya başladığımdan bu yana bende iz bırakan kadın karakterlerle, kendi hayatımın izlerini birleştirdiğim bir yapboz oldu.”

Akcan Tekin’in sözünü ettiği karakterler, aslında bizim de yakından tanıdığımız kadınlar. Yazar, bu güçlü karakterlerin de ah’larını toplamış ve izleyiciye farklı bir bakış açısıyla yeniden göstermiş.

Nilüfer Akcan Tekin, oyunu izlemeye gelecek farklı sosyo-ekonomik-kültürel yapılardan kadınların oyunla nasıl bir bağ kuracakları hakkında da, “Beni mi anlatıyor acaba, diyecekler bazen. Ya da bak geçmişte de böyleymiş, şimdi nasıl? diye soracaklar ve belki de neden hala böyle, diyecekler. Farkındalık kazandırmak aynı zamanda üzerimizde bir sorumluluk da oluşturuyor. Geldiğimiz yerler farklı olsa da ah’larımız benzer” diye konuştu.

Devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla