Kürtçe Tiyatro Oyunu “Qral û Travîs”in Yasağı Kalktı: Oyuncuların Haberi Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şişli Kaymakamlığının yasakladığı Kürtçe tiyatro oyunu “Qral û Travîs”‘in yasağı kalktı. Ancak oyuncuların bundan haberi yok.

Kürtçe tiyatro oyunu “Qral û Travîs”in Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanması sonrası Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın devreye girerek oyun hakkındaki yasağı kaldırdığını yazdı. Ancak oyunculara henüz yasağın kaldırıldığı bilgisi gelmedi. Oyunculardan Bahoz Özsunar “Kimse bizi aramadı. İnşallah biri bizi arar da haberimiz olur. Yasak kalktıysa en kısa sürede Şişli’deki izleyicilerimizle buluşmak istiyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA KAYMAKAM YASAKLADI
16 Şubat Cuma günü Kürtçe tiyatro Qral ü Travis’e gerekçesiz bir yasak daha gelmişti. Oyun, sahneleneceği saatten birkaç saat önce Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı.

Batman’da Kürt tiyatrocular tarafından kurulan Şano Ar, Kürtçeye çevirdikleri Qral ü Travis (Kral ve Travis) oyunuyla çıktığı turne yasaklarla devam etti. Daha önce Ağrı Patnos’ta ve Antep’te iptal edilen ve gerekçesiz yasaklanan Kürtçe tiyatro oyunu Qral ü Travis bu kez de İstanbul’da yasaklanmıştı.

Oyun İstanbul Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezinde sahnelenecekti ancak Şano Ar, oyunun yine gerekçesiz bir şekilde iptal edildiğini duyurmuştu. Şano Ar, sosyal medyadan yaptığı Kürtçe videolu duyuruda oyunun gerekçesiz yasaklandığına dair şu ifadelere yer vermişti: “Bugün Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde saat 20.00’da oynanacak oyunumuz öncesi Şişli Kaymakamlığı tarafından saat 17.00 civarı oyunun yasaklandığına dair bir yazı geldi. Ne için yasaklandığına dair bir şey yazılmamış, sadece yasaklandığı belirtilmiş. Kapıları kapatıyorlar, oyuncularımız sahneye çıkmasın diye. Biz de sahnemizdeyiz ve sahnemizi bırakmayacağız. Bu iyi bilinsin ki Kürt sanatı sahipsiz değildir. Dilimizi sahipsiz bırakmıyoruz, biz Kürt sanatçılar olarak Yaşasın Kürtçe tiyatro, yaşasın Kürt dili diyoruz!”

AHMET HAKAN YAZDI
Kaymakamlığın oyununu yasaklaması üzerine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya müdahale ederek “Böyle yasak olmaz” dediği iddia edildi.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın devreye girerek oyun hakkındaki yasağı kaldırdığını yazdı. Hakan yazısında şöyle dedi: “Devletin Kürtçe televizyon yayıncılığı yaptığı bir ülkede bu yasak çok saçma’ diye yazmıştım dün. Dün İçişleri Bakanlığı’ndan aradılar. Bakanlıktan verilen bilgiye göre… İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da ‘Böyle yasak olmaz’ demiş. Derhal yasak kararı, ortadan kaldırılmış. Söz konusu Kürtçe tiyatro oyunu, Şişli’de sahnelenecekmiş. Saçma yasağı yasaklayan Yerlikaya’ya bin teşekkür.”

OYUNCULARIN HABERİ YOK
Ancak gazetemize konuşan Oyuncu Bahoz Özsunar yasak kararının kalktığından kendilerinin haberinin olmadığını belirterek “İnşallah biri bizi arar da bizim de yasak kararının kalktığından haberimiz olur” dedi.

“Artık herkes kendi ana diline duyarlı ve dilini sahipleniyor. Bu yüzden artık kimse Kürtçe üzerinden prim yapamıyor. Yasaklama da bu nedenle oluyor” diyen Bahoz “Bugün (19 Şubat Pazartesi) saat 20.00’de eğer yasaklanmazsa Adana’da oynayacağız. Şişli’deki yasak kararının kalktığını da öğrenir öğrenmez en kısa sürede izleyicimiz ile buluşmak istiyoruz” dedi.

MECLİSE TAŞINMIŞTI
11 Şubat’ta Antep’te de yasaklanan oyun Meclis gündemine taşınmıştı. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, Deniz Özer ve Bahoz Özsunar tarafından oynanan oyunun Zeugma Müzesi Kültür Merkezinde sahnelenmesinin müze yönetimi tarafından engellenmesini Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sormuştu.

ŞANO AR’DAN, KÜRTÇE ‘QRAL Ü TRAVİS’ (KRAL VE TRAVİS) OYUNU
‘Qral ü Travis’ oyunun konusu ise şöyle: 1950’li yıllarda Amerika’da yaşayan işsiz ve huysuz biri olarak bilinen Travis Pine, ülkede yaşanan krizlerin ve yozlaşmanın sorumlusu olarak gördüğü Amerikan başkanına mektuplar yazmaya başlar.

ABD Başkanı, bu mektuplardan dolayı psikolojik sorunlar yaşar. Bunun üzerine FBI ajanı Tom Walker, artık mektup yazmamasını ikna etmek için Travis Pine’ı ziyaret eder.

Travis ve Walker’ın pazarlığı, yozlaşmayı gözler önüne sererek oyunu politik bir hal almasına neden olur.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla